3 jednoduché spôsoby, ako napísať vyhlásenie o výskume

Výskumné vyhlásenie je veľmi častou súčasťou žiadostí o zamestnanie v akademickom prostredí. Vyhlásenie poskytuje súhrn vašich výskumných skúseností, záujmov a programu, ktorý môžu recenzenti použiť na posúdenie vašej kandidatúry na pozíciu. Keďže v prehľade o výskume sa ľuďom, ktorí posudzujú vašu žiadosť o zamestnanie, predstavíte ako výskumník, je dôležité, aby bol tento prehľad čo najpôsobivejší. Po tom, ako si naplánujete, čo chcete povedať, stačí už len napísať výskumnú správu so správnou štruktúrou, štýlom a formátovaním!

Metóda 1 z 3:Plánovanie vášho vyhlásenia o výskume

Položte si otázku, aké sú hlavné témy alebo otázky vášho výskumu. Načrtnite hlavné otázky, ktoré sú hnacím motorom vášho výskumu a na ktoré sa snažíte odpovedať. Napíšte si tieto otázky a témy, aby ste ich vedeli lepšie formulovať vo svojom výskumnom vyhlásení.

• Niektoré z hlavných tém vášho výskumu môžu byť napríklad otroctvo a rasa v 18. storočí, účinnosť liečby rakoviny alebo reprodukčné cykly rôznych druhov krabov.
  • Môžete mať niekoľko malých otázok, ktoré usmerňujú konkrétne aspekty vášho výskumu. Napíšte si všetky tieto otázky a potom skúste sformulovať širšiu otázku, ktorá by zahŕňala všetky tieto menšie otázky.

Určite, prečo je váš výskum dôležitý. Urobte to v prípade vedeckých pracovníkov vo svojom odbore aj mimo neho, aj keď pozícia, o ktorú sa uchádzate, je vo vašom odbore. Okrem toho očakávajte, že vaši poslucháči budú mať základné znalosti z vašej oblasti, ale nepredpokladajte, že budú odborníkmi v konkrétnom odbore. Môže to zahŕňať spôsoby, ako možno váš výskum aplikovať na budúce problémy alebo jednoducho ako váš výskum rieši medzeru v poznatkoch vo vašom odbore.[1]

• Ak sa napríklad vaša práca zaoberá röntgenovou technológiou, opíšte, ako váš výskum vyplnil medzery v poznatkoch vo vašom odbore, ako aj to, ako by sa dal aplikovať na röntgenové prístroje v nemocniciach.
  • Je dôležité vedieť formulovať, prečo by mal byť váš výskum dôležitý aj pre ľudí, ktorí neštudujú to, čo vy, aby ste vyvolali záujem o váš výskum aj mimo vášho odboru. Je to veľmi užitočné, keď sa budete uchádzať o granty na budúci výskum.

opíšte, aké sú vaše budúce výskumné záujmy. Hodnotitelia, ktorí čítajú váš výkaz, nechcú vedieť len to, čo ste v minulosti skúmali; chcú tiež vedieť, čo plánujete skúmať, ak vám dajú prácu alebo štipendium, o ktoré sa uchádzate. Premyslite si, aké nové otázky by ste chceli, aby tento výskum zodpovedal, alebo aké nové prvky vašej témy by ste chceli preskúmať.[2]

• Vysvetlite, prečo práve tieto veci chcete skúmať ďalej. Snažte sa čo najlepšie prepojiť svoj predchádzajúci výskum s tým, čo chcete skúmať v budúcnosti. Pomôže to recenzentovi hlbšie pochopiť, čo motivuje váš výskum a prečo je dôležitý.

Spomeňte si na príklady výziev alebo problémov, ktoré ste riešili. Môžu to byť otázky, na ktoré odpovedal váš predchádzajúci výskum, alebo problémy, ktoré sa objavili počas vášho výskumu a ktoré ste museli riešiť. Poslúži to nielen na preukázanie vašich schopností riešiť problémy, ale aj na zdôraznenie toho, ako bol váš predchádzajúci výskum úspešný.[3]

• Napríklad, ak bol váš výskum historický a dokumenty, ktoré ste potrebovali na zodpovedanie vašej otázky, neexistovali, opíšte, ako sa vám podarilo realizovať váš výskumný program s použitím iných typov dokumentov.

Uveďte príslušné zručnosti, ktoré môžete využiť v inštitúcii, do ktorej sa hlásite. Spomeňte tieto zručnosti vo svojom vyhlásení o výskume a opíšte, ako ste ich dokázali využiť na dosiahnutie cieľa. Pomôže to komisii posúdiť, nakoľko ste kompatibilní s výskumom realizovaným na danej inštitúcii a nakoľko je pravdepodobné, že v budúcnosti uspejete.[4]

• Medzi zručnosti, ktoré by ste mohli vyzdvihnúť, patria skúsenosti s prácou s digitálnymi archívmi, znalosť cudzieho jazyka alebo schopnosť spolupracovať. Keď opisujete svoje zručnosti, používajte skôr konkrétne, na činnosť orientované slová než len osobnostné črty. Môžete napríklad napísať „hovoriť po španielsky“ alebo „spracovávať digitálne súbory“.“
  • Nebuďte skromní pri opisovaní svojich zručností. Chcete, aby vaše vyhlásenie o výskume zapôsobilo na toho, kto ho bude čítať.

Metóda 2 z 3:Štruktúrovanie a písanie vyhlásenia

V prvej časti uveďte zhrnutie. Napíšte 1 – 2 odseky, ktoré obsahujú zhrnutie vášho výskumného programu a jeho hlavného zamerania, všetky vaše publikácie, plány na budúci výskum a vaše konečné kariérne ciele. Tieto odseky umiestnite na úplný začiatok vyhlásenia o výskume. Túto časť považujte za stručné zhrnutie vecí, o ktorých plánujete hovoriť vo zvyšku vyhlásenia.

• Keďže táto časť sumarizuje zvyšok vášho výskumného vyhlásenia, možno budete chcieť napísať zhrnutie až po tom, čo ste najprv napísali ostatné časti.
  • Napíšte zhrnutie tak, aby sa recenzent, ak sa rozhodne prečítať len túto časť namiesto celého vášho vyhlásenia, aj tak dozvedel všetko, čo o vás ako o žiadateľovi potrebuje vedieť.
  • Dbajte na to, aby ste uvádzali len faktické informácie, ktoré môžete dokázať alebo preukázať. Neprikrášľujte ani neupravujte svoje skúsenosti, aby sa zdalo, že je to viac, ako je.

Opíšte svoj absolventský výskum v druhej časti. Napíšte 1-2 odseky, v ktorých podrobne opíšete konkrétny výskumný projekt alebo projekty, ktoré ste realizovali na postgraduálnom štúdiu, vrátane vašej dizertačnej alebo diplomovej práce. Nezabudnite opísať, prečo bol váš výskum dôležitý, aké výzvy ste pri jeho realizácii prekonali a aké zručnosti ste vďaka nemu získali.

• Ak ste získali postdoktorandské štipendium, opíšte v tejto časti aj svoj postdoktorandský výskum.
  • Ak je to možné, uveďte v tejto časti aj výskum, ktorý presahuje rámec vašej diplomovej alebo dizertačnej práce. Vaša prihláška bude oveľa silnejšia, ak vás recenzenti budú vnímať ako výskumníka vo všeobecnejšom zmysle než len ako študenta.

V tretej časti rozoberte svoje súčasné výskumné projekty. Toto je obzvlášť dôležité, ak sa uchádzate o pozíciu po tom, čo ste už ukončili postgraduálne štúdium. Napíšte o výskume, ktorý ste uskutočnili od ukončenia štúdia, aby si o vás recenzenti urobili obraz ako o profesionálnom výskumníkovi.

• Opäť, rovnako ako v prípade časti o vašom absolventskom výskume, nezabudnite uviesť opis toho, prečo je tento výskum dôležitý a aké relevantné zručnosti v ňom máte.
  • Ak ste ešte len na postgraduálnom štúdiu, môžete túto časť vynechať.

vo štvrtej časti napíšte o svojich budúcich výskumných záujmoch. V 1 odseku opíšte rôzne témy, otázky a námety, ktorým by ste sa venovali vo svojom výskume, ak bude vaša žiadosť prijatá. Ak máte viacero rôznych projektov, ktorým sa chcete venovať, použite viac ako 1 odsek, aby bola táto časť prehľadnejšia.

• Buďte realistickí pri opise svojich budúcich výskumných projektov. Nepopisujte potenciálne projekty alebo záujmy, ktoré sa extrémne líšia od vašich súčasných projektov. Ak sa celý váš doterajší výskum týkal americkej občianskej vojny, budúce výskumné projekty v oblasti mikrobiológie budú znieť veľmi vzdialene.

Uveďte, ako vaša práca dopĺňa výskum iných. Využite každú príležitosť, aby ste vo svojom vyhlásení o výskume poukázali na oblasti, v ktorých je práca vykonávaná na inštitúcii, na ktorú sa hlásite, podobná vášmu vlastnému výskumu. To naznačí hodnotiteľom, že ste si danú inštitúciu preskúmali a že ste skutočne uvažovali o svojej budúcnosti v nej.

• Pridajte napríklad vetu, ktorá znie: „Dr. Jamesonova práca na štúdiu otroctva v koloniálnej Georgii mi poslúžila ako inšpirácia pre moju vlastnú prácu o otroctve v Južnej Karolíne. Uvítal by som možnosť spolupracovať s ňou na budúcich výskumných projektoch.“

Vo svojom vyhlásení o výskume rozoberte potenciálnych partnerov pre financovanie. Hovorte o rôznych výskumných grantoch, štipendiách a iných zdrojoch financovania, o ktoré by ste sa mohli uchádzať počas svojho pôsobenia v inštitúcii. To pomôže komisii vidieť hodnotu, ktorú by ste priniesli inštitúcii, ak by vás zamestnala.[5]

• Ak sa napríklad váš výskum zameriava na dejiny Filadelfie, pridajte do odseku o vašich budúcich výskumných projektoch vetu: „Na základe svojej práce sa domnievam, že by som bol veľmi silným kandidátom na získanie Balchovho štipendia od Historickej spoločnosti Pensylvánie.“
  • Ak ste v minulosti získali finančné prostriedky na svoj výskum, uveďte to tiež.

Snažte sa, aby váš výskumný výkaz nemal viac ako 2 strany. Nevadí, ak sa vaše vyhlásenie priblíži k 1 strane alebo 3 stranám, pokiaľ nie je príliš krátke alebo príliš dlhé. Ak sa vám nepodarí vtesnať všetko, čo sa snažíte povedať, na približne 2 strany, skráťte niektoré menej dôležité časti alebo použite stručnejší jazyk.[6]

• Zvyčajne by vaše vyhlásenie o výskume malo mať približne 1 – 2 strany, ak sa uchádzate o pozíciu v humanitných alebo spoločenských vedách. V prípade pozície v psychológii alebo v prírodných vedách môže mať vaše vyhlásenie o výskume 3 – 4 strany.
  • Aj keď si možno myslíte, že keď máte dlhšie vyhlásenie o výskume, pôsobíte pôsobivejšie, dôležitejšie je, aby si recenzent vyhlásenie skutočne prečítal. Ak sa im bude zdať príliš dlhé, môžu ho jednoducho preskočiť, čo poškodí vašu žiadosť.

Metóda 3 z 3:Formátovanie a úprava

V celom vyhlásení zachovajte zdvorilý a formálny tón. Používajte jazyk a frázy, ktoré by ste použili vo formálnom prostredí a ktoré svedčia o vašej profesionalite. Nezabudnite, že ľudia, ktorí čítajú vaše vyhlásenie, vás posudzujú ako uchádzača o zamestnanie.[7]
Dôveryhodný zdroj
Purdue Online Writing Lab
Dôveryhodný zdroj informácií o pravidlách písania a citovania
Prejsť na zdroj

• Namiesto toho, aby ste napríklad povedali: „Táto časť môjho výskumu bola veľmi ťažká,“ povedzte: „Táto prekážka bola pre mňa obzvlášť náročná.“

Pri písaní vyhlásenia sa vyhnite používaniu odborného žargónu. Napíšte svoj výkaz tak, aby osoba mimo vášho odboru mohla pochopiť vaše výskumné projekty a záujmy rovnako dobre ako osoba z vášho odboru. Recenzent sa nemôže nadchnúť pre váš výskum, ak nerozumie, o čom je![8]

• Ak sa napríklad váš výskum týka predovšetkým antropológie, nepoužívajte výrazy ako „Giniho koeficient“ alebo „moiety“.“ Používajte len výrazy, ktoré by pravdepodobne poznal niekto z inej oblasti, napríklad „kultúrny konštrukt“, „rovnostársky“ alebo „sociálne rozdelenie“.“
  • Ak máte dôveryhodných priateľov alebo kolegov z iných oblastí, ako je vaša, požiadajte ich, aby pre vás prečítali váš výklad a uistili sa, že nepoužívate slová alebo pojmy, ktorým nerozumejú.

Píšte v prítomnom čase, okrem prípadov, keď opisujete svoju minulú prácu. Používajte prítomný slovesný čas, ak chcete hovoriť o svojich súčasných a budúcich výskumných projektoch, potenciálnych spolupracovníkoch a potenciálnych zdrojoch financovania. Píšte v minulom čase len vtedy, keď píšete o výskume a úspechoch, ktoré sa skutočne odohrali v minulosti.[9]

• Napríklad pri opise svojej dizertačnej práce povedzte: „Predpokladal som, že…“ Pri opise svojich budúcich výskumných projektov povedzte: „Mám v úmysle…“ alebo „Mojím cieľom je skúmať…“

používajte jednoduché riadkovanie a 11- alebo 12-bodové písmo. Keďže vaše vyhlásenie o výskume je pomerne krátke, nie je potrebné robiť dvojité riadkovanie textu. Ak je vaše vyhlásenie fyzicky ťažko čitateľné kvôli veľmi malému písmu, recenzent si k nemu môže vytvoriť negatívny vzťah, a tým aj k celej vašej žiadosti. [10]

• Zároveň si nevytvárajte príliš veľké písmo. Ak napíšete svoje vyhlásenie o výskume písmom väčším ako 12, riskujete, že budete pôsobiť neprofesionálne.

Na usporiadanie vyhlásenia používajte nadpisy oddielov. Používajte opisné nadpisy, ako napríklad „Súčasný výskum“, „Budúce výskumné projekty“ a podobne, ktoré vymedzujú jednotlivé časti, ktoré ste použili na štruktúrovanie vášho výskumného vyhlásenia. Ak je niektorá z vašich častí obzvlášť dlhá, zvážte použitie podnadpisov v rámci týchto častí, aby bolo vaše vyhlásenie ešte prehľadnejšie.[11]

• Ak ste napríklad absolvovali postdok, použite podnadpisy v časti o predchádzajúcich výskumných skúsenostiach, aby ste vymedzili výskum, ktorý ste robili na postgraduálnej škole, a výskum, ktorý ste robili počas stáže.

• Pred odoslaním svojho výskumného vyhlásenia si ho dôkladne prečítajte. Aj keď váš výskum znie veľmi pôsobivo, pravopisná chyba alebo gramatická chyba vo vašom vyhlásení o výskume môže vašu žiadosť vážne znehodnotiť. Nechajte si výkaz prečítať priateľa, aby ste sa uistili, že ste neprehliadli žiadne jednoduché chyby.[12]
  • Odkazy